Grunduddannelsen i psykoterapi LÆGER 2022-2023
DER ÅBNES FOR ANSØGNINGER TIL NÆSTE HOLD 2023-2024 I JUNI 2022.
Inden der ansøges forudsættes det, at ansøgeren har fået godkendt/aftalt ansøgning med den enkeltes afdelingsledelse.
Bemærk, at du har ikke fået plads på det kommende hold, før du har modtaget en mail med endelig bekræftelse på, at du er optaget. Dette vil ske sidst i januar/først i februar 2022. Det kommende hold starter i marts 2022.
Som led i uddannelsen til speciallæge i psykiatri eller børne- og ungdomspsykiatri skal lægen have en grunduddannelse i psykoterapi. Denne består af en praktisk del (udført terapi under supervision af godkendt supervisor), som finder sted på den afdeling, hvor lægen er ansat, og en teoretisk del, som i Region Midt udbydes som et samlet kursus i Center for Kompetenceudvikling. Det anbefales, at lægen påbegynder kurset under ansættelse i I-stilling.
Kursusbeskrivelse og program for 2022-2023
finder du nederst til højre på denne side under fanen Mere Information/Dokumenter. Bemærk, at der er forskellige programmer/datoer, alt efter om du er ansat i psykiatri eller børn og unge. Det vil sige, du har mulighed for allerede nu at reservere undervisningsdatoerne i din kalender.
Ansøgning
Der skal ansøges om optagelse på uddannelsen. Når kursusledelsen har besluttet hvem og hvor mange, der kan optages på næste hold, vil du modtage besked.
Er der flere ansøgere end pladser, tager kursusledelsen en konkret vurdering om tildeling af de pladser, der er til rådighed.
Pris
For ansatte i Region Midtjylland er uddannelsen betalt af afdelingerne (efter regional fordelingsnøgle).
Formål
Kurset giver en introduktion til psykoterapiens praktiske og teoretiske grundlag i forhold til den psykodynamiske og kognitive adfærdsterapeutiske retning.
Kurset er opbygget, så det opfylder Dansk Psykiatrisk Selskabs krav til den obligatoriske grunduddannelse i psykoterapi for læger under uddannelse til speciallæger i psykiatri, og det opfylder en del af kravene til den obligatoriske grunduddannelse i psykoterapi for læger under uddannelse til speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri.
Indhold
Kursisterne introduceres på uddannelsen til forskellige psykoterapeutiske teorier og metoder, deres historiske udvikling, det etiske grundlag og syn på alliance og princippet om ligeværdigt samarbejde.
Kurset er opbygget med 4 moduler, et introduktionsmodul, et kognitivt adfærdsterapeutisk modul, et psykodynamisk modul og et gruppeterapeutisk modul.
Både ved det kognitivt adfærdsterapeutiske og det psykodynamiske modul vil en del af dagene være delt op med læger under uddannelse til speciallæge i psykiatri og læger under uddannelse til speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri; altså hver for sig. På den måde er muligt at gå i dybden med det særlige i terapi ved henholdsvis børn/unge og voksne.
Det forventes, at kursisterne har forberedt sig ved at orientere sig i udleveret litteratur, laver løbende opgaver mellem kursusdagene og medbringer refleksioner over egne patientforløb, så de kan deltage aktivt i undervisningen.
Kursets opbygning
Kurset veksler mellem teorioplæg, gruppearbejde og diskussion. Det forventes, at deltagerne tager kliniske cases med, så den teoretiske gennemgang kan belyses af deltagernes eget kliniske materiale.
Kurset er planlagt som et samlet uddannelsesforløb. Hvis kurset tages i sin helhed, kan det samlede kursus godkendes med højst 10 % fravær. Hvis kursisten kan se, at det ikke er muligt at tage et helt uddannelsesforløb (f.eks. på grund af længerevarende orlov), skal kursisten vente med at ansøge til næste kommende hold.
Alle undervisere er godkendte specialister og/eller supervisorer i psykoterapi i Dansk Psykiatrisk Selskab eller Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab.
Bøger, der skal anskaffes:
Grundbøger for læger fra (voksen)psykiatrien
Kognitiv terapi. Nyeste udvikling. Red: Mikkel Arendt og Nicole K. Rosenberg. Hans Reitzels Forlag 2012
Psykoterapeutisk praksis på psykodynamisk grundlag af Claus Haugaard Jacobsen og Karen Vibeke Mortensen. Hans Reitzels Forlag 2013
Grundbøger for læger i børne- og ungdomspsykiatri
Kognitiv adfærdsterapi med børn, unge og familier. Red: Lisbeth Jørgensen og Christina Schlander. Hans Reitzels Forlag 2018
Psykodynamisk psykoterapi med børn og unge. En grundbog om teorier og arbejdsmetoder af Liselotte Grünbaum og Karen Vibeke Mortensen. Hans Reitzels Forlag 2016